JUUKE SCHOORL

Locatie: TETEM kunstruimte

Ik ben een observator die op een experimentele en onderzoekende manier fotografeert. Van kleins af aan word ik al verwonderd door kleine dingen uit mijn alledaagse omgeving. In mijn fotografie wil ik de schoonheid die ik hier in zie aan de kijker overbrengen en doe dit door het scheppen van een nieuwe context. Door mijn onderwerpen op een handmatige en soms bijna sculpturale manier te bewerken, of door eigen gereedschappen te ontwikkelen om ze vast te leggen, probeer ik op een subtiele manier een spanningsveld te creëren tussen fictie en realiteit. Doordat mijn beelden in eerste instantie bedoelt zijn om te verwonderen, bevinden zij zich vaak in het grijze gebied van de herkenning en laat ik de kijker twijfelen aan de ‘echtheid’ van wat hij ziet. Hierbij is een tweede blik nodig om de illusie te doorgronden, maar vind ik het interessant om hiervoor nog voldoende aanknopingspunten aanwezig te laten.

Fotoserie REK

REK is een visueel onderzoek naar de esthetische mogelijkheden van de menselijke huid. Via intuïtieve ingrepen met goedkope materialen, als nylon visdraad en cellotape, en natuurkundige principes ben ik in staat om met de huid verrassende tijdelijke texturen en vormen te creëren. Hiermee licht ik haar rekbaarheid en aanpassingsvermogen uit, maar ook haar functie als onze eigen bekleding die niet alleen beschermt, maar ook dient als een medium voor expressie, mogelijk in de vorm van een kleding-loze mode of als uiting van identiteit.

Video LIQUID SKIN 4.50 min

LIQUID SKIN is een visueel onderzoek naar de veranderende grenzen tussen de fysieke wereld van het lichaam en de digitale wereld. Door gebruik te maken van technieken gevonden in ‘touch-screen’ technologie, maar zonder de onderliggende koude logica die hedendaagse apparaten volgen, stelt Liquid Skin een situatie voor waarbij deze grenzen vloeibaar en sensueel worden met de nadruk op de fluïditeit in aanraking en beweging. Waarbij de huid zelf een medium wordt van visuele expressie zonder de beperkingen van het technologische grid. Liquid Skin is voortgekomen uit een samenwerking tussen fotografe Juuke Schoorl en choreografen Imre en Marne van Opstal als onderdeel van ‘Up and Coming Choreographers’, een samenwerking tussen het Nederlands Dans Theater en het Korzo Theater.