LESLIE NAGEL

Locatie: TETEM kunstruimte

Omdat ik leef maak ik dingen, ik blijf dicht bij mezelf.


De constructies en sculpturen die ik maak gaan over de door mij beleefde gebeurtenissen. Spektakel kan in een kleine beweging zitten. Opletten! Het is zo voorbij; het is te traag of te snel om waar te nemen.

Vanuit mijn interesse in de manier waarop materialen reageren als ik ze vervorm, verzamel ik verschillende metalen, kunststoffen, folies, touw, hout en piepschuim. Deze materialen vind ik soms in objecten zoals een zeef of de springveren uit een matras. Ik onderzoek wat er gebeurt als ik deze vondsten plet, verdraai, oprek. Ik onderzoek waar het materiaal toe in staat is.

Ik werk met materiaal in beweging en gebruik vaak motortjes die het laten schommelen, haperen, trillen en wapperen. Ik probeer van elk materiaal zijn eigen taal te begrijpen. Om vervolgens iets in die taal te kunnen zeggen en de eigenschappen van het materiaal uit te buiten. Beweging brengt geluid met zich mee dat voor mij een belangrijke rol speelt in mijn werk zoals: piepen, knarsen, tikken, schokken, kraken, wankelen.

Experimenterend met deze persoonlijke verzameling ontstaan beelden en constructies. Dan zijn er gebeurtenissen uit mijn persoonlijke leven, die mij een idee geven waar ik heen moet. Zoals bij het werk “Making faces”. Dit is een constructie waarin ik een verandering van een gelaat verbeeld. De aanleiding was het meebewegen met mijn gezicht bij het zien van een kind dat iets at. Dat meebewegen had ik ook bij het zien van het bewegend zeefgezicht.